Gesprek kinderrechter

Oneens met je ouders?

Soms willen je ouders het beste voor je, maar lukt ze dat niet goed. Of ze willen iets voor jou besluiten na de scheiding, waar jij het totaal niet mee eens bent. Dan is het niet zo makkelijk om hardop te zeggen wat jij wilt. Of je zegt het wel, maar je hebt het gevoel dat ze helemaal niet naar je luisteren. En een advocaat kan jou als minderjarige nog niet bijstaan. Je kunt dan de kinderrechter een brief sturen en vragen om een bijzondere curator te benoemen. Ook een van jouw ouders of een andere belanghebbende kan hierom vragen bij de rechter. Als er een bijzondere curator wordt benoemd, dan hoeven jij of je ouders hier niet voor te betalen. Dat doet de overheid.

Bijzondere curator

Een bijzondere curator komt op voor jouw belangen als kind, zowel in de rechtbank als daarbuiten. Hij (of zij) luistert naar jou en praat uitgebreid met jou om te horen wat jij wilt. Ook gaat hij praten met jouw ouders en andere mensen waar jij tijdens of na de scheiding mee te maken krijgt. Dat doet hij om ervoor te zorgen dat het met jou goed gaat. Jouw belangen en wensen staan voorop. Als je er met allebei je ouders niet uitkomt, dan zal de bijzondere curator er alles aan doen om te zorgen dat er een oplossing komt. Eentje die het beste is voor jou.

Kinderombudsman

In ons land weten nog maar weinig volwassenen en kinderen dat je als kind om een bijzondere curator kan vragen. Je kunt dit doen als je twaalf jaar of ouder bent. Maar de Kinderombudsman vindt dat je dit ook moet kunnen doen als je jonger dan twaalf bent. Dus als je twijfelt: schrijf je brief aan de rechter en vertel waarom je een bijzondere curator wilt. Wil je meer uitleg over de bijzondere curator, dan kun je bijvoorbeeld ook eens bellen met de Kindertelefoon.