Kinderrecht

Als jouw ouders gaan scheiden, hebben ze van alles aan hun hoofd. En ook voor jou betekent dit nogal wat. Jij voelt je misschien heel erg boos, verdrietig of schuldig. En alles wordt anders. Bij wie ga je wonen? Hoe vaak ga je jouw ouders zien? Je bent van ze afhankelijk: zij beslissen voor jou. Maar je wilt natuurlijk wel dat er geluisterd wordt naar jou en naar wat jij wilt. Ook al ben je minderjarig: je hebt in ons land allerlei rechten als je ouders scheiden. Jij mag je stem laten horen. Hier lees je er meer over.

Ouders blijven ouders

In mijn praktijk begeleid ik als advocaat en mediator ouders die uit elkaar gaan. Bij een scheiding zorg ik ervoor dat alles volgens de wet zo goed mogelijk geregeld wordt. We praten dan ook over de kinderen. Want ouders kunnen wel gaan scheiden, maar ze blijven hun leven lang ouders. Ze komen elkaar tegen bij oudergesprekken op school of een diploma-uitreiking, en ook jaren later nog. Het is fijn als ouders er dan nog steeds samen kunnen zijn voor hun kinderen. Daarom bespreek ik altijd met ouders hoe zij willen omgaan met hun kinderen na de scheiding. En hoe we dit zo kunnen regelen, dat de kinderen zich na de scheiding hier ook goed bij voelen.

Machteloos

Als advocaat zie en spreek ik in mijn praktijk bij een scheiding alleen ouders. Kinderen mag ik als advocaat namelijk niet zien of spreken. Als mediator mag ik kinderen wel uitnodigen voor een gesprek, als de ouders het ermee eens zijn. Met de ouders praat ik sowieso veel over de kinderen. Dat gaat me erg aan het hart; ik ben zelf ook moeder. En door een scheiding waar jij helemaal niks aan kan doen, verandert er van alles voor jou. Ik kan me voorstellen hoe machteloos jij je dan kan voelen. Ook al willen ouders het liefst dat het met hun kinderen goed gaat, soms zijn ze heel druk met de scheiding. Dan horen ze misschien niet altijd wat jij wilt zeggen.

Jij hebt rechten

Ook al ben je minderjarig: je hebt allerlei rechten. Veel kinderen van ouders in scheiding geven aan dat ze het belangrijk vinden om gehoord te worden. Zo kunnen ze laten weten wat zij graag zouden willen na de scheiding. Ik vind het belangrijk dat ook jij die kans krijgt. Hoewel een bijzondere curator kinderen van ouders in scheiding wel mag bijstaan, kan ik als advocaat voor kinderen niet optreden. Wel mag ik je informeren over jouw rechten. En dat doe ik daarom heel graag via deze site.