Mediation goed en snel hulpmiddel bij wijziging alimentatie

Mediation goed en snel hulpmiddel bij wijziging alimentatie

In Nederland zijn ouders verplicht om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van hun kinderen en in bepaalde gevallen zijn ex echtgenoten of geregistreerd partners ook een bijdrage aan hun ex partner verschuldigd. Het kan zijn dat je de eerder vastgestelde bijdrage niet langer kunt betalen omdat het slecht gaat met je zaak, of je bij een reorganisatie boventallig bent verklaard. Misschien krijg je met je nieuwe partner nog een kindje of zijn die dure crèche kosten inmiddels weggevallen. Ook kan het zijn dat de zorgverdeling is aangepast. De lijst van redenen waarom een herberekening nodig kan zijn is oneindig.

Is er sprake van een wijziging van omstandigheden. Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk op constructieve wijze het gesprek aan te gaan met de andere ouder, of je ex partner om de alimentatie te herberekenen. Mediation is daarvoor een zeer geschikte manier. Je zult wellicht denken dat het makkelijker is om dit even samen af te kaarten. In mijn praktijk heb ik echter regelmatig gezien dat dit niet altijd even goed uitpakt voor een van partijen.

De mediator begeleidt het gesprek

Onbekend maakt immers onbemind en tussen ex partners is er al vaak sprake van wantrouwen en oud zeer. Degene die eventueel minder geld gaat ontvangen zit hier natuurlijk ook niet op te wachten. Zeker niet in deze dure tijden waar de inflatie steeds meer toeneemt. Een gesprek zonder professionele begeleiding aan de keukentafel loopt al snel uit de hand en verstoort de verstandhouding nog verder. Ik merk dat mensen dan regelmatig denken dat het onmogelijk is om er samen uit te komen, zeker als de scheiding ook al niet zo eenvoudig ging.

Gerechtelijke procedure duurt lang, is kostbaar (financieel en ook emotioneel) en polariseert

Een gang naar de rechter is dan al snel gemaakt. Echter, een procedure bij de rechtbank kan erg lang duren en zorgt voor polarisering tussen partijen. Bij de rechter, moet je net zo goed als in mediation alle relevante financiële informatie beschikbaar stellen, zodat het ook niet zinvol is om het op een beslissing van de rechter uit te laten komen omdat je geen zin hebt om je ex inzage te geven in je financiële situatie. Daarbij zijn de kosten van bijstand door een advocaat in de regel hoger dan die van een mediation, waarbij de kosten tussen de partijen worden gedeeld. Wat veel mensen niet weten is dat mediation regelmatig wel wordt vergoed door een rechtsbijstandsverzekering (afhankelijk van je polis) en een procedure op tegenspraak meestal niet als het om familierechtelijke geschillen gaat.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Het gebeurt ook regelmatig dat een andere partij te makkelijk instemt (met een te laag bedrag voor een te lange periode) of dat er hele informele en onduidelijke afspraken worden gemaakt om een eventueel conflict of het ongemak wat komt kijken bij praten over geld te vermijden. Het is dan onduidelijk wanneer er weer wel of wat betaald gaat worden, of de nieuwe afspraak voldoet niet aan de wettelijke maatstaf. Dit kan tot verslechtering van de relatie lijden tussen de ouders, of tot nog meer wantrouwen. Het conflict leek te zijn vermijden, maar woekert ondergronds door als een veenbrandje.

Mediation APK plus biedt afspraken op maat en gebaseerd op basis van informed consent

Dikwijls hangt niet alleen de wijziging van de partner- en/of kinderalimentatie als een zwaard van Damocles in de lucht, maar zijn er ook andere (mini)conflictjes die zijn opgebouwd, of is er simpelweg sprake van een nieuwe situatie op meerdere vlakken. Een ouderschapsplan is niet in marmer gehouwen. Dat is de reden dat er standaard in een ouderschapsplan altijd een artikel staat over evaluatie, alleen doen een heleboel mensen dat niet omdat ze gedoe willen vermijden. Het herberekenen kan als een vlieg in een klap worden meegenomen in de mediation, samen met andere punten die de aandacht en maatwerk verdienen. In mediation is het onderdeel van het protocol dat partijen inzage krijgen in elkaars financiën om zo op basis van informed consent tot afspraken te komen. Je hoeft kan dus instemming vinden op basis van kennis van zaken. Dit zorgt voor meer duurzame afspraken.

Zo’n APK of vast evaluatiemoment is overigens iets dat steeds meer mensen doen bij de mediator, zodat ze een go to person hebben om bepaalde belangrijke zaken af te stemmen.

Wil je weten of mediation iets voor jou is, dan kun je altijd vrijblijvend telefonisch contact opnemen of een contactformulier sturen.