De heer van der Linden

Als je in een juridische strijd stapt of terecht komt, is je vertrouwen al geschaad. Op zo’n moment is het fijn als je advocaat je gids kan zijn. Wees zo open en eerlijk mogelijk. Laura vecht oprecht voor jouw verhaal met alle middelen waarvoor zij staat. Werk met haar, niet tegen haar! Communiceer! Bouw aan wederzijds vertrouwen!

– Menno van der Linden –

 

Recht is een pijl met vele veren..

Als je anderen moet laten beslissen over jouw conflict, kun je maar beter weten hoe dat werkt. Je stapt in een wereld die de jouwe niet is. Hoe in jouw wereld rechtvaardigheid en eervol gedrag er ook uitzien, bereid je voor dat het binnen en buiten de rechtszaal heel anders kan zijn.

Rechters, advocaten en de wederpartij hebben belangen die niet met de jouwe hoeven samen te vallen. Zij kennen hun gedragingen en zij maken je daar vaak geen deelgenoot van. Zij leven in hun wereld van symboliek, rituelen en rechtvaardiging.

Duidelijk is wel: Jij bent hun onderwerp en hun leidend / lijdend voorwerp.

Jouw rechtsvraag en je leven verschijnen als een maaltijd op hun bord. Jij serveert hen je bewijzen en je verhalen en zij prikken erin en proeven met hun eigen smaak. Vanuit hun perspectief becommentariëren en beoordelen zij wat hen bevalt en wat niet en gebruiken daarvoor hun wetboeken als geloofsbrieven.

Wat jij daarvan denkt en over voelt hoeft voor hen geen realiteit te zijn. Ze kunnen er ongevoelig en in onbegrip voor blijven.

In zo’n wereld heb je een gids nodig. Iemand die jouw verhaal wil kennen, die je bevraagt en je ook tegenstand kan bieden. Iemand die je ruimte geeft om je emoties te uiten, maar die je ook weer uit je emotionele houding haalt.

Iemand die jou uitlegt wat nodig is om jouw verhaal zo gunstig mogelijk voor te stellen of je te helpen een andere koers te bepalen. Waar moet je rekening mee houden, wat je moet doen, welke dingen je moet bewaren en hoe je moet reageren als het spannend wordt.

Een rechtszaak komt bovenop je al bestaande taken. Het is alsof de fiscus bij je langskomt en alles wat je hebt gedaan in twijfel trekt. Alles gaat overhoop. Stukken die je misschien jaren niet hebt gezien of bewaard, worden opeens weer relevant.

Je kunt meer van je zelf moeten prijsgeven dan je ooit dacht dat je aan een ander zou laten zien of vertellen. Je zult misschien moeten leren verliezen, of je zult leren dat winnen toch verliezen betekent.

Een juridische strijd zal meestal langer duren en je meer kosten dan je ooit dacht. Stel je dan ook de vraag wat het je waard is. Als het aannemelijk is dat het je meer gaat kosten is het meestal beter in een keer je verlies te pakken. Maar ja om daar achter te komen moet je dat eerst ervaren hebben ;-)..

Laura is zo’n gids. Ik ken haar als een moeder, een vrouw, een mens en een advocaat. Iemand die luistert en waarmee je kunt praten. Zij houdt van haar vak, en zal alles doen binnen haar mogelijkheden er voor je te zijn. Zodat je kunt leren wat je te leren hebt, ongeacht welke uitkomst je ook prefereert.

Ik beveel haar van harte bij jou aan, om je bij te staan in dit moeilijke moment.