Grote stappen, snel thuis? 3 risico’s van snel scheiden

Als mensen in scheiding liggen willen ze meestal vooruit. En snel ook. Vaak weten ze niet dat die aanpak ongewenste risico’s voor de echtscheiding oplevert. Klaar zijn ze er mee. Met elkaar, met de stress, met het verdriet, met hun dynamiek. Ze willen het achter zich laten. Door met hun leven.

Verder met een nieuw huis, een verse liefde, een ander gezin.

Dat is deels begrijpelijk. Aan de andere kant zijn er genoeg spreekwoorden die er op wijzen dat te grote stappen en te weinig geduld kunnen leiden tot minder goede resultaten. Soms willen mensen zich zo graag losmaken van de ander dat ze bereid zijn om alles op te geven. Of confrontaties uit de weg gaan. Of juist de ander onder druk zetten. Terwijl die aanpak juist vertragend werkt.

3 negatieve gevolgen van snel scheiden

  • Snelle beslissers komen er niet alleen bekaaid vanaf, maar hun vlotte aanpak kan een tegenovergesteld effect bij de ander in gang zetten. Zo verwacht degene die huis en haard in de uitverkoop zet, dat de ander zich dankbaar opstelt. Terwijl van de weeromstuit dat niet doet, juist bozer wordt en de hakken in het zand zet.
  • Wie snel verder wil na het besluit om te scheiden, vermijdt vaak moeilijke, confronterende gesprekken. Uit angst om het conflict te vergroten of voor de reactie van de ander. Dit kan er toe leiden dat beiden in de illusie verkeren dat er overeenstemming is. Partijen zijn zo opgelucht, maar hebben ze wel het zelfde idee over wat de overeenstemming inhoudt? Of deze situatie zorgt er voor dat de hele discussie dan maar vooruit wordt geschoven. En dat alles op een nog op een onbekend moment in de toekomst alsnog besloten zal worden in onderling overleg.
  • Weer anderen zetten enorm de druk erop, dreigen bij het minste of geringste met procedures en proberen zo snel mogelijk hun eigen doelen te verwezenlijken. Vaak ten koste van de onderlinge verstandhouding.

Tijd besparen door overlegscheiden

De grote toegevoegde waarde bij overlegscheiden is dat ieder wordt bijgestaan door een eigen advocaat, aangevuld met een (neutraal) team van een financiële specialist, een coach en soms een kinderdeskundige. Dit overlegscheidingsteam houdt de gemeenschappelijke én persoonlijke belangen in het oog. Iedereen is gecommitteerd aan het spoedig bereiken van een goede oplossing, maar niet ten koste van alles. Door het werken in teamverband kunnen de taken worden verdeeld en ook nog eens naar expertise.

Dat scheelt tijd. Er kan relatief snel worden geschakeld door diegene uit het team die daar op dat moment het meeste toegevoegde waarde heeft.

Wie denkt dat deze manier van snel scheiden alleen mogelijk is bij een ‘nette’ scheiding heeft het mis. Vooral door de werkwijze in teamverband komt overleg tussen partijen tot stand en blijft gesprek mogelijk. Ook als de emoties hoog oplopen. Juist dan zorgt overlegscheiden voor een goede afwikkeling van de scheiding binnen overzichtelijke termijn.