Vakantiecheck

Reisverzekering: check. Tickets: check. Paspoort: dubbelcheck! Wie als ouder deze zomer met zijn kroost naar het buitenland op vakantie gaat, heeft een extra actiepunt op het ‘to do’-lijstje. Want volgens nieuwe Europese regelgeving hebben kinderen vanaf 26 juni a.s. voortaan een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen.

Na deze datum komen kinderen zonder dit document op Schiphol niet meer door de paspoortcontrole. Ook zal de marechaussee vanaf dat moment scherp toezien op alleenreizende ouders met kinderen. De marechaussee raadt aan om een speciaal formulier te downloaden via hun website. Hierop kan de andere ouder toestemming geven voor de reis.

Het aantal kortgedingprocedures over toestemming voor afgifte van een paspoort en reizen naar het buitenland zal naar verwachting significant toenemen. Traditiegetrouw vertoont de zomervakantie al een piek van zaken die gaan over het verkrijgen van toestemming om naar het buitenland te reizen. Maar tot nu toe kwam een ouder met een op zijn eigen paspoort bijgeschreven kind vaak toch door de paspoortcontrole, ook zonder aan te tonen dat de benodigde toestemming door de andere ouder was gegeven.

Door de nieuwe regelgeving heeft zo’n situatie geen kans van slagen meer. Een ontwikkeling waar ik volledig achter sta. Want hierdoor wordt voorkomen, dat het ouderlijk gezag van de andere ouder wordt uitgehold. Ook kunnen door de nieuwe regelgeving ontvoeringen van kinderen naar het buitenland worden verijdeld. Een betere check vooraf, voorkomt zo situaties die uit de hand lopen. Dat geldt ook voor u, als u met de beste bedoelingen bepakt en bezakt op Schiphol staat. Een voorbereid mens telt in dit geval letterlijk voor twee. Goede vakantie: check!