12 feb Do you want to be my Valentine?
14 februari is het weer zo ver, Valentijnsdag. Onze dochter van 9 vindt het machtig interessant en vraagt me de oren van het hoofd. Alhoewel Sint Valentijn een barmhartige was die zijn mantel deelde met een arme sloeber, transformeerde deze dag in het verloop der tijd tot een kans voor geheime aanbidders om hun liefde te betuigen. Tegenwoordig is het een dag om de romantische liefde te vieren, ook als je al een relatie hebt. Veel mensen vinden het zelfs een materialistisch moetje, dat vooral goed is voor de omzet van de winkels en zorgt voor onnodige stress in de relatie.
De rock tempel van Amsterdam Paradiso, grijpt de gelegenheid echter aan om geliefden deze Valentijn de kans te geven hun liefde te bezegelen door elkaar het Ja woord te geven in deze voormalige kerk. Voor velen is trouwen nog altijd het summum van ware liefde. En trouwen is in. Dat blijkt uit het feit dat het aantal huwelijken de laatste tijd is gestegen in Amsterdam.
In het huwelijksbootje stappen is de eerste stap van een lange reis met als einddoel samen oud worden. Uit de cijfers blijkt dat de finish halen echter niet voor iedereen is weggelegd. Circa 1 op de 3 huwelijken strandt en dan zijn de scheidende samenwoners nog niet eens meegeteld. In Amsterdam zijn het aantal scheidingen echter gedaald. Misschien door een minder romantische reden, maar wellicht komt dat omdat het zo moeilijk is om een nieuwe woning te vinden in Amsterdam als je uit elkaar gaat. Reden om nog even door te zetten en het huwelijk nog een kans te geven.
Als beroepsgedeformeerde relatiespecialist (dat is een echtscheidingsadvocaat immers in een bepaalde fase van de relatie) lees ik alles wat los en vast zit over relaties, huwelijken, ontrouw, scheiding, rouw en nieuwe gezinnen. Zo las ik recentelijk “The all or nothing marriage, how the best marriages work”, van Eli Finkel. Een fascinerende socio-psychologische studie over de zeer hoge eisen die men tegenwoordig stelt aan het huwelijk. Dit maakt dat de goede huwelijken nog nooit zo goed zijn geweest, maar dat een dergelijk huwelijk bereiken voor weinigen is weggelegd en het behouden ervan een topsport is. Ik vond het een zeer inzichtvol boek omdat het meteen duidelijk maakt hoe veeleisend de moderne westerse mens is ten aanzien van het huwelijk daar waar het huwelijk vroeger een manier was om te overleven en elkaar en het gezin financiële stabiliteit te bieden. De verwachtingen zijn heel erg hoog. Mensen verwachten niet alleen romantische liefde, maar willen dat hun partner het beste in hen naar boven haalt en gestimuleerd en geïnspireerd worden door hun partner. Is dat niet het geval dan kan dat leiden tot het beëindigen van de relatie of overspel. Esther Perel schrijft in haar nieuwe boek “The State of Affairs Rethinking Infidelity” dat de overspelige in een relatie niet zozeer zijn partner zat is, maar de persoon die hij of zij zelf is geworden. De affaire is een middel om weer te worden wie hij/zij was of wil zijn. Dit onderschrijft hetgeen Finkel naar voren brengt in zijn boek.
De hoge verwachtingen gecombineerd met het idee dat echte liefde spontaan alle wensen (blijvend) in vervulling laat gaan en gewoon moet werken omdat dat de essentie is van echte liefde kan fataal zijn. Iets minder hoge verwachtingen, verwachtingen tijdelijk bijstellen als de kinderen klein zijn of als er tegenslagen zijn, geduld, tijd en energie willen besteden aan de ander en de relatie zijn essentiële huwelijks hacks om het huwelijk duurzaam te laten slagen. Ook ideeën bijstellen over wat liefde is en hoe een relatie moet zijn kan behulpzaam zijn. Op Valentijnsdag iets bijzonders doen voor de ander, hoe klein dan ook, kan dus belangrijker zijn dan men denkt.