Is er altijd een conflict nodig voor mediation?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het antwoord is nee. Bij mediation worden de partijen begeleid om afspraken te maken over een bepaalde situatie. Bij familierechtelijke mediations, zoals echtscheidingen en omgangsregelingen gaat het in wezen over het beëindigen van een bepaalde situatie en afspraken maken over de gewenste nieuwe situatie.

Gemeenschappelijke belangen

Mediation is gericht op het vinden en benoemen van de gemeenschappelijke belangen van de partijen zelf en hun kinderen en die te nemen als de rode draad voor de toekomst. Dus waar willen we heen in plaats van wie heeft er gelijk.

En dan

Als je al voor ogen hebt wat die gemeenschappelijke belangen zijn, ook voor de mediation, dan is de volgende stap hoe ga je aan je gemeenschappelijke doel samen invulling geven?

Stappenplan

De mediator begeleidt bij het maken van werkafspraken, zodat partijen weten wat wie gaat doen en wanneer er stappen gemaakt kunnen worden om het gemeenschappelijke doel te bereiken.

Informatie

De advocaat mediator informeert partijen over de eventuele consequenties van bepaalde wensen en kan doorverwijzen naar de fiscalist of financiële expert om te kijken of en hoe bepaalde dingen mogelijk zijn. Met deze informatie kunnen de partijen dan weer terug keren aan tafel.

Ook zijn er samenwerkingen mogelijk met andere mediatiors wiens expertise aanvullend is, zoals een mediator met een achtergrond als psycholoog of estate planner.

Formuleren

Als er afspraken zijn gemaakt dan is de fase aangebroken om die vast te leggen. Een advocaat mediator weet uit eigen ervaring waar je op moet letten bij het formuleren en vastleggen van de gemaakte afspraken. Ook hierbij wordt er zo nodig de hulp ingeroepen van een fiscalist om er zeker van te zijn dat er daarna geen blauwe enveloppen op de deurmat vallen met onaangename verrassingen erin.

Tekenen

Als alle afspraken naar ieders wens zijn kan het convenant of ouderschapsplan worden getekend. Een nieuwe periode breekt aan. De scheiding is definitief of er zijn goede afspraken gemaakt voor de kinderen. Mediation is dus vooral een proces dat een bepaalde periode afsluit en een nieuwe periode inluidt en niet als vereiste heeft dat er een strijd of geschil is. Het is ook een middel dat veel lichter kan worden ingezet om gewoon onder professionele begeleiding tot goede afspraken te kunnen komen.

Update

Het is dus ook heel goed mogelijk om terug te komen voor een update als er na een tijd sprake is van gewijzigde omstandigheden of er toch onenigheid dreigt te ontstaan