Blue monday / depri maandag

Vandaag is het Blue Monday, oftewel depri maandag, volgens de psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar, gebaseerd op een nadien sterk bekritiseerde formule. Mensen zouden volgens Arnall zo gedeprimeerd zijn door dat goede voornemens mislukt zijn en de dagen zo donker. Gelukkig schijnt vandaag zo vol de zon. Advocaten zouden volgens wetenschappelijk onderzoek de meest gedeprimeerde doelgroep zijn, altijd gericht op wat er fout kan gaan. Het zou dan helemaal niet verrassend zijn als daaronder de echtscheidingsadvocaat, gezien het vakgebied, wel helemaal het toppunt van gedeprimeerd zou zijn, maar juist in ons vak is de hoop en het vertrouwen zo belangrijk.

Een echtscheiding is niet iets waar ieder meisje van droomt als ze jong is, zoals wellicht van haar mooiste dag. Toch kan een scheiding ook een hele positieve wending aan je leven geven of een meer positieve periode in luiden. Verwachtingen en je eigen mind set spelen daarin een hele belangrijke rol. Niet gezegd is dat het een walk in the park zal zijn of een lolletje, maar je kunt veel leren over jezelf en relaties door een scheiding en daar je voordeel mee doen als je een nieuwe relatie begint of op andere vlakken. Sommige mensen ontwikkelen zich enorm gedurende het proces van de scheiding, wat niet wil zeggen dat ze niet ook verdriet of uitdagingen mee maken. Of juist door het verdriet en de uitdagingen die ze meemaken. Zonder wrijving geen glans. Ook de kwaliteit van de communicatie tijdens de relatie kan een groot verschil maken hoe je daarna met elkaar omgaat en hoe het met de kinderen gaat in de nieuwe setting.

Denk dus ook eens aan praten met een familierecht advocaat voordat je gaat trouwen, kinderen krijgen of overweegt te gaan scheiden. Alle belangrijke keuze momenten vertegenwoordigen een moment waarop jij met je keuzes, insteek, opstelling en inzet een verschil kunt maken (voor de toekomst). De wijze waarop de relatie is beëindigd en het traject daar naar toe maken zo ook een verschil. Hebben jij en je partner na veel inzet en therapie toch besloten dat jullie beter verder kunnen in een andere samenstelling dan is er meer kans op wederzijdse acceptatie van de scheiding. Ook voor jezelf kan het beter voelen dat je die ander en jezelf een wezenlijke kans hebt gegeven.

• Vormen van constructief scheiden, zoals collaborative divorce en mediation of overleg kunnen ook bijdragen aan een beter gedragen resultaat. Zelf ben ik nogal een fan van collaborative divorce omdat er een coach bij betrokken is en er op transparante wijze een team gecommitteerd is aan een zo goed mogelijk resultaat.

• Helaas heb je het niet altijd voor het kiezen en kan het voorkomen dat de ander dat niet wil of niet constructief reageert. De ander kan je nooit veranderen, maar door zelf te onderzoeken wat jij anders kan doen of hoe je het best kan reageren kan toch de dynamiek veranderen en zul jij op z’n minst groeien.

Dus er is altijd licht in de duisternis.